Над 25 000 туристи чакат в Свищов за античния фестивал Орел на Дунав
Над 25 000 туристи чакат в Свищов за античния фестивал Орел на Дунав / netinfo

30 000 лева е отделила община Свищов за организирането и провеждането на второто издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунав", съобщи заместник- кметът Пламен Александров. Очаква се през трите фестивални дни 18- 20 септември крайдунавският град да бъда посетен от над 25 000 туристи.

Във възстановките на историческите събития от преди 2000 години ще участват около 100 реенактори от Българлия, Италия, Полша Румъния, Естония и Русия. Фестивалът тази година е част и от Дните на Европейското наследство у нас, които са инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия.

По време на официалното му закриване министърът без портфейл Божидар Димитров ще получи новоучредената награда на община Свищов за цялостен принос в опазване на културно- историческото наследство на България. Каменният приз, с вграден в него бронзов елемент, открит при разкопките на Нове е изработен от свищовски художници.

Защо тази година фестивалът е на античното наследство, а не само на древния Рим, чуйте от Пламен Александров в звуковия файл..

Във Второто издание на фестивала фокусът е разширен и обхваща по-дълъг исторически период, с по-голям брой участници от страната и чужбина. Предвиждат се възстановки на церемонии и религиозни процесии от античните времена, гладиаторски битки, римски пазар, триумфални маршове под светлините на факли, автентични тракийски, готски и даккски танци и ритуали.

Свищов е избран за сцена на фестивала, тъй като в близост се намира римският легионен лагер и ранновизантийски град Нове. Античният град е възникнал като Римски легионен лагер на VIII Августов легион около 45 г. след Хр., а в 69 г. след Хр. в него се установява I Италийски легион. Голяма историческа значимост на Нове придава и статута му на резиденция на остготския крал Теодорих Велики в края на V век. От Нове започва знаменития поход на готите към Рим, довел до падането на Западната римска империя. В Нове готите получават християнско кръщение и самобитна писменост под наставленията на раннохристиянския архиепископ Вулфила.